½ kg prawdziwego miodu z
dodatkiem 2 szklanek cukru i ¼ kg masła podgrzewamy stopniowo prawie że do
wrzenia. Następnie masę ochładzamy i do tej letniej masy dodajemy stopniowo,
ciągle wyrabiając ręką ciasto, 1 kg mąki pszennej mąki, 3 całe jaja i 3 płaskie
łyżeczki oczyszczonej sody, rozpuszczonej w pół szklance zimnego mleka. Nie
zapominamy o dodaniu ½ łyżeczki płaskiej soli i 3 torebek korzeni lub przyprawy
korzennej do piernika.
Z bardzo dobrze wyrobionego ciasta robimy kulę i
wkładamy je do miski lub garnka (bez odprysków emalii), przykrywamy ściereczką
i wstawiamy na parter do lodówki, aby dojrzało. (najlepiej na miesiąc).
Po miesiącu wystawiamy ciasto z
lodówki posypujemy mąką, wałkujemy i wykrawamy różnej wielkości gwiazdki.
Pieczemy je na blaszce lekko posmarowanej tłuszczem w piekarniku nagrzanym do
180 stopni. Po upieczeniu robimy lukier i sklejamy gwiazdki tak, aby powstały
choinki. Ozdabiamy według uznania.
Zamiast choinek mogą być inne
kształty a wtedy do ciasta dodajemy pokruszone orzechy, posiekaną, smażoną
skórkę pomarańczową, pokrojone w paseczki figi.
Choinki świąteczne wykonały Joanna i Katarzyna Szkudlarek
oraz Renata Dobrzańska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz