niedziela, 1 stycznia 2012

Sernik - "Sekret Mnicha"

1 kg sera białego (do skręcenia)
10 jajek
25 dkg margaryny lub masła
30-40 dkg cukru   pudru  (może być mniej) 
2 budynie śmietankowe lub waniliowe (winiary)
olejek migdałowy lub skórka pomarańczowa albo cytrynowa

Cukier puder ucieramy z margaryną lub masłem, dodajemy po jednym żółtku, następnie budyń, ser biały  i na koniec pianę z białek. Piana powinna być łączona z serem bardzo powoli i niestarannie, tak żeby było widać części piany.


Kruche ciasto
14 dkg margaryny
14 dkg cukru pudru
2 jajka całe
1 cukier waniliowy
20 dkg maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ze wszystkich składników należy zagnieść ciasto i wyłożyć do foremki  wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 40 x 26,5 cm.  Ciasto należy piec  ok. 70 min. w tem. 160 st. SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz