niedziela, 8 stycznia 2012

Pyszny jabłecznik z chałwą

Ciasto:
8 jajek (białka oddzielić od żółtek, podzielić na dwie części)
1 margaryna
2szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg startych i odciśniętych jabłek
10 dkg wiórków kokosowych
2 szklanki mąki

8 żółtek utrzeć ze szklanką cukru i margaryną , dodać mąkę proszek do pieczenia a na końcu pianę ubitą z czterech białek. Wymieszane ciasto podzielić na dwie części. Na blachę wyłożyć 1 część ciasta, następnie ubić pozostałe 4 białka z drugą szklanką cukru, na końcu wymieszać z wiórkami kokosowymi i powstałą masę wyłożyć na ciasto. Na masę kokosową wyłożyć starte i odciśnięte jabłka, a na wierzch wyłożyć drugą połowę ciasta. Piec 50 – 60 min. w 180 st. Celsjusza.

Polewa:
10-15 dag chałwy
10 dag margaryny
4 łyżki cukru
3 łyżki mleka

Wszystko połączyć i gotować 5 min. ciągle mieszając. Gorącą polewę wylać na ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz